Tu jesteś: Topliving.pl | Gwiazdy, związki, lifestyle » Hobby » Gotowanie – jak się do tego zabrać?

Gotowanie – jak się do tego zabrać?

Gotowanie – jak się do tego zabrać?

Z gotowaniem jest jak ze śpiewem. Każdy może to robić, jeden lepiej, drugi gorzej. Różnica polega na tym, że aby przetrwać, śpiewać nie trzeba, ale jeść – owszem. Dlatego warto nauczyć się gotować.

Niektórzy poruszają się po świecie kulinariów niczym dzieci we mgle. Nie wiedzą, co to znaczy „al dente”, a ze strachu przed garnkiem lub piekarnikiem wolą zjeść zupę z paczki, ewentualnie zapiekankę do odgrzania w mikrofalówce. Kiedy już wezmą się za ugotowanie czegoś samodzielnie, zwykle w przedziwny sposób uda im się to albo rozgotować, albo przypalić. I powiedzmy sobie szczerze, ma się to nijak do popularnych ostatnio trendów i mody na ekonomiczne gotowanie oraz jedzenie zdrowych, nieprzetworzonych produktów. Jeśli za młodu nie nauczyliśmy się gotować, warto w końcu nadrobić zaległości. Nie tylko po to, by móc komuś zaimponować (na przykład miłości swojego życia). Przede wszystkim po to, by wreszcie samemu zacząć się zdrowo odżywiać, nie wydając przy tym połowy pensji na stołowanie się na mieście. Początki mogą być trudne, ale jeśli nie stracimy determinacji, może się okazać, że gotowanie daje nam wiele radości.

 

Od czego zacząć?

Umówmy się, że zagotowywanie wody na herbatę masz już pewnie opanowane. Być może nawet jajecznica nie wychodzi Ci najgorzej. Co dalej? Wystarczy sięgnąć do przepisu z bloga kulinarnego lub książki kucharskiej i krok po kroku wykonywać podane w nim zalecenia. Sztukę kulinarną warto przy tym opanowywać stopniowo. Nie ma sensu od razu mierzyć się z pięciowarstwowym ciastem lub azjatyckim daniem, do którego składniki kupimy jedynie w maleńkim markecie na końcu miasta. Na start wybierzmy coś łatwego do przygotowania; coś, co już kiedyś jedliśmy i co nam smakowało. Trudno na przykład zepsuć zupę, choć zdecydowanie lepiej w pierwszej kolejności zdecydować się na krem z pomidorów, niż na rosół wołowy lub francuską zupę cebulową. Również podczas przygotowywania dań z ryżu i kasz nie powinniśmy się spodziewać specjalnych trudności, pod warunkiem jednak, że darujemy sobie na początek wykwintne risotto. Do kaszy możemy dorzucić dowolny składnik, poza tym nie rozgotujemy jej tak łatwo jak makaronu. Moda na jaglankę czy na kaszę bulgur przyczyniła się do prawdziwej ekspansji w polskiej blogosferze kulinarnej różnych przepisów na dania z kasz. Grunt to zacząć od potraw, które składają się z niewielu składników, i których przygotowanie nie wymaga zaopatrywania się w artykuły trudno dostępne.

 

Nie sięgaj po gotowce

Czasem będzie Cię zapewne kusiło, aby ułatwić sobie sprawę za pomocą jakiegoś jednego gotowego składnika. Będzie to na przykład sos typu fix, mieszanka przypraw lub inny ulepszacz w proszku, który ma nadać odpowiedni smak i konsystencję Twojemu daniu. Nie tędy droga. Po pierwsze, tego rodzaju produkty zawierają mnóstwo sztucznych konserwantów i soli. Po drugie, używając ich, tak naprawdę niczego się nie nauczysz – połowę pracy odbębni za Ciebie gotowa mieszanka.

 

Chłoń cenne wskazówki

Czytaj dużo o gotowaniu i stosuj się do rad udzielanych przez osoby dysponujące większym doświadczeniem w gotowaniu. W ten sposób dowiesz się, co zrobić, aby mięso było miękkie i kruche, kiedy i czym przyprawiać potrawy, jak pozbywać się nieprzyjemnych zapachów lub jak sprawić, by marchewka była smaczniejsza. Możesz dojść do tego samodzielnie, metodą prób i błędów, ale zajmie to o wiele więcej czasu i może być frustrujące.

 

Przystosuj kuchnię

Na początek nie potrzebujesz specjalistycznych akcesoriów ani kuchennych gadżetów. Wystarczą Ci podstawowe narzędzia. Bez chochli do zupy raczej się nie obejdziesz, ale już bez specjalnego naczynia do gotowania jajek — owszem. Kup też blender lub mikser, urządzenia, dzięki którym można wyczarować bardzo ciekawe smaki. Zaopatrz się poza tym w pojemniki na żywność. Przechowywanie jedzenia to bardzo ważna sprawa, bo ani się obejrzysz, a już coś zdąży się zepsuć.

I na koniec najważniejsze – nie poddawaj się! Nawet geniuszom kulinarnym zdarzają się potknięcia.

 


Tagi: gotować nauka gotowania gotowanie

comments powered by Disqus